Najważniejszą tradycją święta Pesach jest uroczysta wieczerza zwana סדר / seder. Na początku spożywa się specjalne pokarmy symboliczne, podane na osobnym półmisku, z reguły pięknie ozdobionym, z sześcioma miejscami.
Znajdą się na nim: ביצה / bejca - jajko; זרוע / zeroa - kawałek kości z pieczonym mięsem; כרפס karpas - warzywo neutralne w smaku lub słodkawe, najczęściej ziemniak lub seler; מרור / maror - gorzkie zioła, najczęściej liść sałaty lub natka pietruszki; חזרת / chazeret - chrzan, często starty, czasem w postaci ćwikły; חרוסת / charoset - mieszanka startego jabłka z orzechami i winem.
Oprócz tego na stole sederowym znajdą się miseczki z osoloną wodą, w której zamacza się karpas i naturalnie maca.
Dopiero po tym wszystkim można podać "właściwy" posiłek.