default_mobilelogo

 

Falafel

Niekiedy określany „narodowym daniem Izraela”, jest w istocie popularny na całym Bliskim Wschodzie. To nieduże, pikantne kulki z namoczonej i rozdrobnionej ciecierzycy, smażone w głębokim tłuszczu na ciemnobrązowy kolor. Falafel można podawać w pieczywie pita, z sosem i sałatką, albo osobno na talerzu, jako przekąskę.

 

Humus

Drugie niezwykle typowe izraelskie danie, rozpowszechnione też w innych krajach regionu. To gęsta pasta z ciecierzycy, podawana jako przystawka, główne danie lub dodatek. W izraelskich sklepach dostaniemy gotowy humus w opakowaniach, z najrozmaitszymi dodatkami: oliwą z oliwek i papryką, orzeszkami pinii, zaatarem czy tahiną. Najlepiej smakuje posypany świeżą natką pietruszki, z ciepłym pieczywem pita.

 

Tahina

Popularna na całym Bliskim Wschodzie gęsta pasta lub sos ze zmiażdżonych ziaren sezamu. Jest dodatkiem do wielu dań, na przykład humusu albo pasty z bakłażanów, może być też podawana jako osobne danie.

 

Pita (liczba mnoga: pitot)

Okrągłe chlebki, po rozcięciu tworzące rodzaj „kieszonki”, którą można wypełnić rozmaitymi dodatkami. Przeciętna izraelska pita jest trochę grubsza niż te, które spotykamy w innych krajach. Ciepła pita i świeży humus to idealne połączenie.

 

Sałatka izraelska

Surówka ze świeżych warzyw – świeżego ogórka i pomidora - bardzo drobno pokrojonych (lub posiekanych), z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatkę można posypać natką pietruszki.

 

Szakszuka

Popularne w Izraelu i w krajach północnej Afryki pikantne danie – jajka  z pomidorami smażone na patelni, z dodatkiem cebuli, czosnku i różnych przypraw.

 

Burekas

Potrawa wprowadzona w Izraelu przez Żydów sefardyjskich. Rodzaj słonych ciastek, z różnych rodzajów ciasta (np. francuskiego) z pikantnymi nadzieniami: ze słonego sera, szpinaku, i innych.

 

Kugel

Rodzaj słodkiej zapiekanki z makaronu, z cukrem i jajkami. To także tradycyjna potrawa Żydów aszkenazyjskich, która przyjęła się w Izraelu.

 

Czulent

Ciepłe, sycące danie, przygotowywane tradycyjnie na szabat przez Żydów wschodnioeuropejskich. Rodzaj gulaszu z duszonym mięsem, ziemniakami i fasolą.

 

Cymes

Rodzaj słodkawego gulaszu, z marchewką i rodzynkami, lub suszonymi śliwkami.

 

Latkes / hebr. lewiwot

Placki ziemniaczane, podawane najczęściej ze śmietaną, potrawa Żydów wschodnioeuropejskich. Latkes tradcyjnie przyrządza się na święto Chanuka

2 średniej wielkości ziemniaki
1 jajko
1/4 kubka mąki
olej roślinny


Obierz i zetrzyj ziemniaki na tarce ze średnimi oczkami. Wymieszaj z rozbitym jajkiem i mąką. Wybieraj łyżką masę i wykładaj na patelnie z gorącym olejem. Smaż do uzyskania złoto-brązowej barwy po obu stronach.
Podawaj z sosem jabłkowym.

 

Hamantasze /  oznej haman (hebr. dosłownie: uszy Hamana)

Małe, trójkątne ciasteczka ze słodkim nadzieniem: konfiturą, makiem lub masą orzechową. Tradycyjny deser na święto Purim.

 

Nadzienie:

Suszone śliwki 
Duże jabłko 
Dwie łyżki miodu


Suszone śliwki umieść w naczyniu. Wlej tyle wody, aby zakryła śliwki. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Zdejmij garnek z ognia, poczekaj aż śliwki ostygną. Usuń pestki. Pokrój śliwki i umieść je w misce. Umyj i obierz jabłko, dodaj do śliwek. Następnie dodaj miód i dobrze wymieszaj.

 

Ciasto:

¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1/3 szklanki margaryny
1 jajko
2-3 łyżeczki wody
nadzienie
dodatkowa ilość mąki do posypania stolnicy i wałka\

1. Posmaruj tłuszczem foremki do ciasta.
2. Wsyp cukier, proszek do pieczenia i sól do miski. Dobrze zamieszaj.
3. Pokrój margarynę na drobne kawałki i dodaj do miski. Mieszaj widelcem lub ręką aż do uzyskania jednolitej masy. To trochę potrwa! Dodaj jajko i wodę. Mieszaj aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
4. Umyj ręce, jeśli są lepkie! Posyp mąką stolnicę i wałek do ciasta, nie zapomnij o swoich dłoniach! Zostaw nieco mąki w rogu stolicy.
5. Wyłóż ciasto. Ulep z niego kulki, wielkości piłeczki pingpongowej. Każdą z nich zanurz w mące. Rozwałkuj na cienkie placuszki, wersja dla bardziej zaawansowanych: rozwałkuj całe ciasto, a następnie za pomocą noża lub szklanki wytnij małe kółka. 
6. Na łyżeczkę nabierz nadzienia, umieść na środku kółka. 
7. Unieś trzy rogi ciasta i przyklej, tak aby utworzyły trójkąt. Powtórz 10. 11 lub 12 razy, aż całe ciasto będzie wykorzystane.
8. Nastaw piekarnik na 350 stopni. Kiedy się nagrzeje wstaw foremki i piecz przez 20 minut.

 

Charoset

Utarte jabłka, wymieszane z miodem i orzechami, przyprawione cynamonem, niekiedy z dodatkiem wina lub imbiru. Tradycyjna potrawa na święto Pesach.

 

 

Kontakt

        

Fundacja im. prof. Mojżesza Schorra

ul. Twarda 6
00-105 Warszawa
tel.: 22 620 34 96
email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.l
KRS: 0000184858
Nr konta bankowego: 04124010241111001005772107